Windows

Nainštalujte si Windows 10!

Začiatok roka 2020 prinesie mimo bujarých osláv taktiež jednu smutnú správu – 14.01.2020 totiž končí, po vyše desiatich rokoch, podpora donedávna najrozšírenejšej verzie operačného systému Windows 7.

Fanúšikovia Microsoftu musia teda už teraz zvažovať, ako mienia ďalej používať svoj počítač, pokiaľ ešte stále využívajú tento starší operačný systém. Koniec podpory totiž zo sebou prináša riziko, keďže tým užívatelia prichádzajú o pravidelnú bezpečnostnú záplatu pred nástrahami v podobe vírusov a iného badware.

Aké má teda takýto používateľ možnosti?

Základnou a  najjednoduchšou je prechod na verziu Windows 10, čiže poslednú aktuálnu verziu tohto operačného systému, ktorá sa bude už len vyvíjať. Pokiaľ má užívateľ zakúpenú legálnu verziu Windows 7, je možné prejsť na Windows 10 úplne zadarmo!

Neviete ako na to? Radi vám s tým pomôžeme. Stačí, ak sa budete riadiť naším návodom. Dáta vám ostanú, zmení sa iba verzia OS.

 

Media Creation Tool

Použijeme Media creation tool, čo je nástroj, pomocou ktorého je možné spraviť priamy update na Windows 10 alebo si stiahnúť tento OS vo formáte ISO. ISO znamená obraz disku. Jedná sa v podstate o digitálnu verziu disku (či už CD alebo DVD).

Pre bežného užívateľa je však najjednoduchšie vykonať priamy update.

Media Creation tool stiahnete na TOMTO ODKAZE.

Potom ako Media Creation Tool stiahneme spustíme ho dvojklikom ľavého tlačidla na myške.

Ako prvá sa zobrazí informácia, že sa pripravuje všetko potrebné.

 

Následne, licenčné podmienky, ktoré je potrebné odsúhlasiť kliknutím na tlačidlo ,,Prijať“, aby bolo možné pokračovať.

 

Po prijatí licenčných podmienok sa dostávame na obrazovku, kde musíme vybrať ako by sme chceli našu inštaláciu vykonať. Keďže chceme preinštalovať počítač, na ktorom práve pracujeme vyberieme možnosť ,,Inovovať tento počítač“ a klikneme na tlačidlo ,,Ďalej“.

 

Následne sa začne sťahovať Windows 10. Tento proces môže chvíľu trvať. Rýchlosť sťahovania záleží od rýchlosti vášho internetového pripojenia. Je potrebné počkať, kým sa položka ,,Priebeh“ naplní na 100%, potom je možné pokračovať kliknutím na tlačidlo ,,Ďalej“.

 

Po dokončení sťahovania začne vytváranie média pre váš Windows 10. Jedná sa znovu o automatický proces, pri ktorom musíte počkať, kým sa jeho priebeh naplní na 100%, a následne kliknúť na tlačidlo ,,Ďalej“.

 

Pokračujeme ďalšími automatickými procesmi, pri ktorých nie je z našej strany potrebné vykonať nič, iba čakať a kliknúť na tlačidlo ,,Ďalej“. Jedná sa o nasledovné:

Príprava vašej inštalácie.

 

Vyhľadávanie a následné stiahnutie aktualizácii (ak je váš počítač aktualizovaný pravidelne, je možné že tento krok neuvidíte).

 

Kontrola počítača.

 

Opätovne je potrebné prijať Licenčné podmienky (tentoraz pre inštaláciu novej verzie Windowsu).

Podmienky odsúhlasíme kliknutím na tlačidlo ,,Prijať“.

 

Nasleduje kontrola pripravenosti na inštaláciu. Toto je ďalší automatický proces, pri ktorom iba čakáme.

 

Po ukončení kontroly pripravenosti sa nám zobrazí okno, ktoré nám povie, čo sa bude inštalovať. Prioritná možnosť, v tomto prípade, je inštalácia samotného Windows 10, a zároveň ponechanie osobných súborov (fotky, dokumenty, hudba atď.) a aplikácií (prehliadače, hry, Office atď.) tak, ako ich vidíme v súčasnom Windows 7.

 

V prípade, že sa rozhodneme inak, klikneme na možnosť ,,Zmeniť, čo sa má ponechať“. To nám otvorí ďalšie okno, kde si vyberieme jednu z troch možností.

 

Prvá možnosť znamená zachovanie všetkého súčasného obsahu vášho počítača. Pri tejto možnosti vám ostanú všetky aplikácie aj súbory, zmení sa iba verzia vášho Windowsu zo 7 na 10.

 

Druhá možnosť znamená zachovanie osobných súborov (fotky, dokumenty, hudba atď.), ale vymazanie aplikácií (prehliadače, hry, pracovný softvér atď.).

 

Tretia možnosť je tzv. ,, Čistá inštalácia“. Prídete tým o všetky súbory aj aplikácie. Táto možnosť by mala byť vybratá iba v prípade, že ste pred update-om na Windows 10 zálohovali vaše súbory, pretože po dokončení inštalácie budú nenávratne preč.

 

Keď sme rozhodnutí pre jednu z troch možností klikneme na tlačidlo ,,Ďalej“.

Týmto sa spustí automatická inštalácia a nám opäť ostáva čakanie.

Proces je plne automatický a váš počítač sa niekoľkokrát reštartuje. Následné prihlásenie sa do systému už bude v prostredí nového operačného systému.

Gratulujeme, práve ste si úspešne zdarma a úplne legálne nainštalovali Windows 10!